Vinterns uppdateringar

Vintern är lång i norra Sverige. Konsekvenserna är bland annat att segelsäsongen är för kort, men också att tiden att planera uppdateringar är lång och riskerar att bli kostsam när allt fler bra idéer funderas fram. Planerna för den här vintern handlar dock inte om nya segel, vilket i och för sig behövs eftersom stor och rullgenua är från början av 80-talet. Tanken är att stå ut ett år till, förbättra taktik och segeltrim, och sedan få en extra förbättring 2013 med nya lakarn.

För bättre segling ska bommen byggas om för att använda gamla storen lösfotat, med bättre uthal, två singelrev, och väl fungerande cunningahm. Allt ska ned till sittbrunnen, till nya avlastare och lämpliga begagnade vinschar. Uthalet blir med sex gånger utväxling, cunningham troligen fyra gånger, och reven två gånger (om man säger så med två gånger per revögla). Mer om det med bilder kommer..

Ruffen ska piffas upp med nya dynor i mörkgrått, och förpiken ska dessutom få en formsydd bäddmadrass. Gasolspis med ugn fanns sedan förut, men original.. En ny SMEV gasolspis har passats in och gasolslang samt kranar har lossats för byte. Två eller möjligen tre genomföringar ska bytas, och gasolvarnare ska monteras (har använts löst under 2011. Kabel till solcellen ska dras ordentligt, och inte hänga i eltejp genom ruffluckan och vidare över navigeringsbordet.. En pump till den vatteburna värmen ska sättas på plats, två nya radiatorer med fläkt ska monteras, och en avfuktare för 220V på 230W (att köra på landström, på timer..). Och så en del tätningar, bättre fäste för ankare, ordning i stuvfack, och förstås ny lack invändigt... Naturligvis ska det duttas en del med topcoat också....

Utanpå allt med förbättringar för segling och finare i ruffen, så måste en kopplingsfjäder i förstagsprofilen lagas. Det betyder att ta i sär profilen, vilket enligt uppgift tar typ en dag.. Min uppmaning till kompisen som drog upp genuan att "dra hårt" visade sig vara en dålig idé. Åtminstone eftersom Fredrik är hyfsat stark. Spjong lät det när kopplingsfjädern gick av..

Planererna för vintern är med andra ord fullständigt orealistiska. Det inser till och med jag som är en obotlig tidsoptimist. Skrämmande nog är ändå nästan alla prylar redan köpta.. Förhoppningsvis blir en hel del ändå gjort, och bloggen blir värd att läsa med bra bilder under totalt fel årstid för segling :) Med andra ord, häng med!

/Ulf

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0